Wracam do szybkich i tanich dań. Dawno temu żyłam w świecie, w którym ziemniaki, kotlet i surówka to był wzorcowy obiad. Gdy zamieszkałam razem ze swoim Mężem ziemniaki na lata zniknęły z naszej diety. Stały się wręcz rarytasem.
Aktualnie przeżywają swój renesans, zwłaszcza w formie pieczonej.
Ile można jest pieczone ziemniaki? Oj, dużo! Zwłaszcza jak się zmienia dodawane do nich przyprawy. Ostatnio mój ulubiony zestaw to oliwa + słodka papryka + dwa ząbki czosnku + bazylia. Jak w tym wymoczyć ziemniaki i zapiec mamy pyszny i łatwy dodatek do obiadu. U nas z fasolką z Kaufland. Palce lizać :)
Ekspresowy, łatwy obiad. Dla mnie rewelacja :)
W jakiej temperaturze i jak długo pieczesz ziemniaczki tej wielkości? :) Gotujesz je przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuń200 stopni Celciusza na termoobiegu, piekę tak długo aż będą dobre :P Nie sprawdzam czasu, ale ok. 30 minut. Przed pieczeniem sę surowe, wymoczone w marynacie :)
UsuńDziękuję za podpowiedź. :) Ja też piekę ziemniaczki, ale kroję je na kształt frytek. Na pewno spróbuję też takie. :)
UsuńPysznie wygląda :) Bardzo podoba mi się skład marynaty, a pieczone ziemniaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńI są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania :)
UsuńTeż ostatnio wróciłam do ziemniaczków, smakuja mi nawet gotowane na parze z samą cebulą a najlepiej pieczone jak frytki...a bataty to juz poezja:)
OdpowiedzUsuń