Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

piątek, 6 lutego 2015

Pieczone ziemniaki w marynacie z przyprawami

Wracam do szybkich i tanich dań. Dawno temu żyłam w świecie, w którym ziemniaki, kotlet i surówka to był wzorcowy obiad. Gdy zamieszkałam razem ze swoim Mężem ziemniaki na lata zniknęły z naszej diety. Stały się wręcz rarytasem.
Aktualnie przeżywają swój renesans, zwłaszcza w formie pieczonej.

Ile można jest pieczone ziemniaki? Oj, dużo! Zwłaszcza jak się zmienia dodawane do nich przyprawy. Ostatnio mój ulubiony zestaw to oliwa + słodka papryka + dwa ząbki czosnku + bazylia. Jak w tym wymoczyć ziemniaki i zapiec mamy pyszny i łatwy dodatek do obiadu. U nas z fasolką z Kaufland. Palce lizać :)






Ekspresowy, łatwy obiad. Dla mnie rewelacja :)

6 komentarzy:

  1. W jakiej temperaturze i jak długo pieczesz ziemniaczki tej wielkości? :) Gotujesz je przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 stopni Celciusza na termoobiegu, piekę tak długo aż będą dobre :P Nie sprawdzam czasu, ale ok. 30 minut. Przed pieczeniem sę surowe, wymoczone w marynacie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź. :) Ja też piekę ziemniaczki, ale kroję je na kształt frytek. Na pewno spróbuję też takie. :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :) Bardzo podoba mi się skład marynaty, a pieczone ziemniaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania :)

      Usuń
  3. Też ostatnio wróciłam do ziemniaczków, smakuja mi nawet gotowane na parze z samą cebulą a najlepiej pieczone jak frytki...a bataty to juz poezja:)

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*