Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

środa, 2 października 2013

Ser Vegan Gourmet i mleko Provamel

Kolejna porcja produktów z Berlina. Wypatrzyliśmy ser, który wygląda jak Daiya i na próbę wzięliśmy dwa rodzaje - Cheddar Style i Mozarella Style.
Na pierwszy ogień poszedł Cheddar. Jakie są moje wrażenia? Daiya to to na pewno  nie jest. Ser ma ostry smak, mocno sztuczny, nie ciągnie się zapieczony i niestety zupełnie mi nie smakuje. Daiya jest specyficzna, trochę sztuczna, ale smaczna, tego natomiast nie tknę więcej. Dam jeszcze szansę mozarelli.


Grzanki z "salami" i tym oto serem wyglądają tak. Ser się nie rozpuścił i jak już wspomniałam nie smakował za dobrze :/

Natomiast to mleko ryżowo - migdałowe jest przepyszne. Nie ma dodatku wapnia, czy witaminy B12, ale smakowo to jeden z lepszych napojów mlekopodobnych jakie piłam :) Polecam spróbować!

7 komentarzy:

  1. muszę spróbować to mleko, samo ryżowe jest dla nie za słodkie, a razem z mlekiem migdałowym wydaje się być ciekawym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dotąd próbowałam jedynie mleka sojowego + jego niesłodzoną wersję, ale zachęciłaś mnie do spróbowania innych mlek roślinnych :). Akurat w Holandii nie ma aż takiego problemu z dostępem do tych "dóbr", choć są trochę drogie.
    Które spróbować najpierw - ryżowe czy migdałowe? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od Twoich upodobań :) Ja uwielbiam i ryżowe i migdałowe, ale wszystko zależy jakiej firmy, bo są takie, których według mnie nie daje się pić (Almond Dream -bleh!)

      Usuń
  3. Too bad about the cheese! Indeed, it looks very lifeless! I don't know if the version they sell in the US is the same, but I did not like Follow Your Heart vegan cheese either. I always feel a little bit sad when a company sells a vegan product that isn't good -- it makes vegan food look bad to everyone! Hope you find a better one soon! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to mleko jest za słodkie, ono jest jeszcze słodsze niż ryżowe, no ale nie dziwne w końcu jest z agawą (nie wiem po co). Mnie osobiście nie smakuję, jakieś takie sztuczne.

    A tak w ogóle to co tu taka cisza? Dawno nic nowego nie było :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak zawsze jest kwestią smaku. Ja je uwielbiam :)
      Na razie cisza, bo nie posiadam kuchni w której mogłaby coś fajnego ugotować :P Obiecałam sobie, że wrócę jak tylko ta kuchnia się pojawi... i tak mijają miesiące, ale do Świąt wszystko powinno wrócić do normy ;) To miłe, że ktoś sie dopytuje :*

      Usuń
    2. No wiem wiem :)
      W takim razie czekam z niecierpliwością na nowy post :)
      pozdrawiam :*

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*