W kuchni czekała na przyrządzenie dynia makaronowa, którą dostaliśmy od znajomych. Nigdy nie przygotowywałam dyni makaronowej (nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :D). Musiałam trochę improwizować, bo przepisy, które znalazłam na nią były mięsne. Lekkie zmiany, własne pomysły i wyszła zapiekanka dyniowa z mocno czosnkowym "serem" (Daiya Cheddar).
Co nam będzie potrzebne?
- Dynia makaronowa
- 3 parówki / kiełbaski sojowe
- Dowolny substytut sera (chyba, że ktoś jest wegetarianinem i ser je), ale najlepiej, gdyby był rozpuszczający się pod wpływem ciepła
- 2 ząbki czosnku
- Czerwona papryka
- Dwie małe cebule
- 2 pomidory
- Dowolne przyprawy (u mnie pieprz cytrynowy)
Dynię powinno się 15 minut gotować, ale ja nie posiadałam wystarczająco dużego garnka :P Swoja dynię rozkroiłam (no dobra, Mąż rozkroił) na pół i wstawiłam na 40 minut do piekarnika owinięta folią do pieczenia. Nie polecam tej metody, bo z dyni nie zrobił się "makaron". Pokroiłam ją w małe kostki i uznałam, że na pewno jeszcze w zapiekance dojdzie do siebie.
W czasie jak dynia grzała się w piekarniku ja pokroiłam cebulę, paprykę i pomidory. Najpierw podsmażyłam cebulkę, potem dorzuciłam paprykę i pomidory. Wszystko poddusiłam pod przykryciem.
Ser Daiya (na oko, nie wiem ile dokładnie użyłam) i wyciśnięty czosnek wymieszałam w odrębnym naczyniu.
Z dyni usunęłam pestki i całe gniazdo, pokroiłam ją w kostki (każdy, kto dynię ugotuje nie będzie miał tego problemu :P) i przerzuciłam ją do naczynia żaroodpornego. Dynię wymieszałam z warzywami z patelni i połową sera czosnkowego. Całość posypałam pozostałą częścią Daiya i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na termoobiegu, na 40 minut.
Trzeba przyznać, że ma bardzo ciekawy smak :)
Przed wstawieniem do piekarnika
Na gorąco, zaraz po wyjęciu w piekarnika
Zapiekanka na talerzu, ale chyba lepiej smakuje niż wygląda ;)
Macie jakieś doświadczenia z dynia makaronową? Podzielcie się!
Wygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńJa w ogóle nie mam doświadczenia z dynią, jedyne co robiłam to puree ;) ale taka dyniowa zapiekanka musi być smaczna.
OdpowiedzUsuńFajnie, że wracasz!
Ale pychota, kocham dynię:)
OdpowiedzUsuńPycha! jakie kiełbaski?
OdpowiedzUsuńPolsoja :)
Usuń