Ja ostatnio gnocchi zastąpiłam kopytkami ziemniaczanymi (dużo lepszy skład) i tę wersję również mogę spokojnie polecić.
Gotowa potrawa wygląda mniej więcej tak:
Pieczywo jest tu opcjonalne.
Ja początkowo miałam trudności z określeniem proporcji, ale już przy drugim podejściu wiedziałam ile czego należy nalać na talerz :)
Oto przepis:
Winegret;
2 łyżeczki suszonego tymianku (może być świeży)
1-2 szczypty soli
8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżeczki białego octu balsamicznego (musi być biały)
Zetrzyj tymianek i sól razem. Następnie dodaj oliwę i ocet. Wymieszaj.
Kremowy sos;
3/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki orzechów nerkowca
Starta skórka cytryny (właściwie opcjonalnie, bo bez niej też jest pyszne ;))
1/4 szklanki soku z cytryny
Wszystko należy połączyć w blenderze i dobrze zmielić, aż uzyskamy konsystencję kremowego sosu.
Po ugotowaniu gnocchi lub kopytek zalać je winegret, a następnie sosem.
Zaprezentowany przepis jest idealny na dwie porcje.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*