Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 5 września 2013

Zaskakujące Tofu

Wczoraj odwiedziłam dobrą znajomą w herbaciarni "U Flory" w Słupsku. Tam między aromatycznymi przyprawami, egzotycznymi kawami i olbrzymim wyborem herbat wypatrzyłam książkę "Zaskakujące tofu" i postanowiła ją kupić.
Pierwsze co mnie zaintrygowało to serki śniadaniowe na słodko. Sprawdzają się idealnie zamiast twarożku na słodko, lub serka homogenizowanego.
Oczywiście okazało się, że nie mam składników na żaden z przepisów, więc improwizowałam :)



Wzięłam pół kostki silken tofu, pastę waniliową, cukier brązowy, kapkę waniliowego mleka sojowego (odrobinkę, żeby nie było zbyt rzadkie). Wszystko wymieszałam i wyszedł bardzo smaczny śniadaniowy serek :)


Ekspresowe i bardzo smaczne śniadanko :)


5 komentarzy:

  1. Ta waniliowa pasta - co to za cudo?
    Gdzie można kupić i za ile?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ekstrakt waniliowy w formie gęstej pasty :) Kupiony w "Piotrze i Pawle", ale na tyle dawno temu, że nie pamiętam ceny :/

      Usuń
  2. Książka jest fajna, robiłam z niej już kilka potraw i są fajne.
    Muszę wreszcie kupić silken tofu, bo jest tam sporo ciekawych pomysłów na desery :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można też użyć zwykłego tofu (ja używałam Polsoi) i do miksowania dodać trochę mocno schłodzonej wody niegazowanej. Nie kupuję za często tofu jedwabistego, bo jak dla mnie ma zaporową cenę, a zwykłe też się sprawdza i jest o połowę tańsze.

      Usuń
  3. Indeed that is quite unexpected -- and sounds delightful! Like a cross between frosting and pudding! :D

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*