Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 6 lutego 2014

Wegeburgery

Wszystko robię szybko! Mam dużo na głowie i latam jak wściekła ;) Dlatego odgrzebałam sprawdzony już przepis na kotlety i zrobiłam hamburgery.
Tym razem wykorzystałam pieczoną fasolkę w sosie pomidorowym z Kaufland (zabrakło białej fasoli w puszce, a przez lenia wzięłam co było pod ręką, zamiast jechać na zakupy ;)). Przy robieniu tych kotletów wszystko jest upaprane, bo masa jest klejąca, ale jak już wrzuci się je na patelnię, to wszystko zaczyna grać jak powinno. Zamiast bułki tartej można też użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.

Jeden wegeburger zrobiłam z zasmażaną czerwoną cebulką, kiełkami brokuła, sosem barbecue. Drugi z awokado, musztardą i rukolą. Obie wersje smakują świetnie :) Spróbujcie!



Do picia z tym zestawem polecam uwielbiany przeze mnie Razowy Kwas Chlebowy. Coś pysznego ^^

15 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jutro zrobię kotlety ^^ co to za razowy kwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jutro zjem je z frytkami, bo jeszcze mi zostało ^^ A kwas to ten: http://dlalejdis.pl/media/artykul/ze_smakiem/napoje/napoj/razowy_kwas_chlebowy.jpg :) pycha!

      Usuń
    2. Gunia, właśnie je usmażyłam - dzizaz, jakieś to klejuchy! już dawno się tak nie uświniłam w walce o wolność palców ;D

      Usuń
    3. Kleją się, ale jak już wrzuciłam je na patelnię i dobrze podsmażyłam to wyszły śliczne zarumienione kotleciki ^^ A Tobie nie? No i najważniejsze: Czy były smaczne? :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię wegeburgery - robię je z ciecierzycy, soczewicy, białej lub czerwonej fasolki... właściwie z każdych strączków :) Ale z białej fasolki w sosie pomidorowym jeszcze nie robiłam, najwyższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) Tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo jak wspomniałam masa się klei i może wyprowadzić mniej cierpliwych z równowagi ;)

      Usuń
  4. Burgery wyglądają mega dobrze, w tej bule jak z porządnej burgerowni! Szkoda, że gluten wyleciał z mojej diety i obecnie wcinam głównie kaszę :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były smaczne ;) Ja nie podchodzę do diety bezglutenowej. Chociaż tyle przyjemności sobie zostawiam ;P

      Usuń
  5. Wow, these look truly delicious. I often get lazy with my veggie burgers -- I forget how unbelievably yummy all the creative toppings can be! You have inspired me to put some creative stuff on my burger tonight! :D

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*