Chciałam zacząć od mozzarelli, ale okazało się, że dostanie pektyny nie jest łatwe, a agar mi się skończył.
Padło na coś łatwiejszego ;)
TEN serek może spokojnie zastąpić znane serki do smarowania pieczywa produkowane z mleka. Jest naprawdę smaczny. Zmodyfikowałam go nieco dodając dwie łyżki sojowego jogurtu naturalnego oraz przyprawiając go pieprzem cytrynowym. Polecam też użyć mniej soli, bo według mnie psuje smak orzechów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i właściwie najwięcej "wysiłku" wymaga namoczenie dużej szklanki orzechów nerkowca przez noc.
Dodatkowe składniki:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli
Wszystko razem łączymy za pomocą blendera. serek przechowujemy w lodówce w słoiczku.
Wczoraj też odkryłam, że Inter Marche w moim mieście poszerzył ofertę Polsoi o pastę francuską (uwielbiam), wędzone kiełbaski oraz biała kiełbasę. Do białej nie byłam przekonana. Kupiłam ją raz na próbę w wakacje i spróbowałam zapiekaną. Była sucha i nijaka. Tym razem postanowiłam podejść do sprawy inaczej i udusiłam ją w piwie z cebulą... Niebo w gębie! Polecam spróbować każdemu, kto tęskni za smakiem białej kiełbasy.
Do tego zrobiłam sałatkę z mieszaki sałat, jabłka i orzechów włoskich. Całość polana domowej roboty winegret. Obiad był ciężki, ale bardzo smaczny ;)
Dzięki za inspirację! Dziś wypróbuję, bo kupiłam z rozpędu białą kiełbasę Polsoi, ale zupełnie nie miałam koncepcji co z nią począć :P
OdpowiedzUsuńPolecam tę wersję ;) Jest pycha!
UsuńAmi te kiełbaski za białe jakoś nie smakują.. jakieś gumowe takie... ale parówki są smaczne :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tego przepisu - ja byłam zachwycona :)
UsuńWitaj, a czy serek z nerkowców w wersji na słodko się sprawdzi, bo mnie na weganiźmie jedynie do naleśniorów brakuje białego sera?pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że na słodko będzie równie dobry :)
Usuńjasne, wszelkie słodkie kremy nerkowcowe są OBŁĘDNE *_*
UsuńI cannot sing the praises of cashew cheese enough! Yours of course looks and sounds delicious! I love how you can use it as the basis for so many various styles to suit different recipes! Wonderful. :)
OdpowiedzUsuńmniam, taką kiełbaskę zjadłabym na obiadek :D
OdpowiedzUsuńco to jest kiełbasa biała polsoi? ze sklepowych to znam tylko Kanie i inne wieksze firmy, ale staram sie jesc wyroby domowe kiedy jest okazja
OdpowiedzUsuńTo jest sojowa kiełbasa firmy Polsoja ;) Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Dostępna w tej chwili w sklepach ze zdrową żywnością i Inter Marche (pewnie w innych marketach też, ale u mnie tylko w Inter).
Usuńaaa :P jakoś nie przepadam z produktami sojowymi. zwłaszcza, że kiedyś oglądałam jakiś program, w którym mówili, że nie jest do końca tak zdrowa, jak się powszechnie uważa. wczoraj kupiłam kiełbasę wiejską "bez E" w auchan. trochę droższa od zwykłych, ale jak na sklepowe to całkiem całkiem w smaku
OdpowiedzUsuń