Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich rzeczy polecam użyć mniej cukru. Jednak ponieważ przygotowuje się to ekspresowo i jest banalnie proste w wykonaniu polecam takie kanapki na leniwe dni, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, a ma się leniuszka i nie chce się siedzieć długo w kuchni ;)
Składniki:
Ciasto;
- 1 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowy)
- 1/2 szklanki kakao
- 1/3 margaryny (Alsan)
- 2 łyżki mąki sojowej (ponieważ ma służyć jako zamiennik jajka ja użyłam NoEgg, ale różne skrobie też się powinny nadać)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka sojowego (naturalne będzie dobre, bo nie będzie za słodkie)
Krem:
- 1 1/4 szklanki śmietanki do ubijania
- 1/4 szklanki stabilizatora do śmietanki - nie wiedziałam czego można użyć, ale 1 opakowanie śmietan fixu wystarczyło :)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Oryginalny przepis wymagał dodania cukru do kremu, ale uważam, że jest to przesada. Śmietanka i tak jest słodka sama w sobie. Ale każdy robi według własnego uznania :)
Piekarnik nagrzewamy do 180oC z termoobiegiem.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Masę wylewamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia na grubość ok. 3mm. Pieczemy ok. 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto wystudzić przez 15 minut.
Kroimy je w prostokąty. mi wyszło 10 części, czyli 5 dosyć sporych "kanapek".
Śmietankę ubijamy razem z fixem i sokiem z cytryny. Smarujemy nią kanapki przed złożeniem. Ja dodatkowo posypałam krem mieszanką przypraw do ciast.
PYCHA :D
Wszystkie kupne ciastka tego typu mogą się schować ;)
Ale bomba!
OdpowiedzUsuńA jakiej smietanki uzylas?
Nie moge sie napatrzec na ta kanapke o_o
Ja mam śmietankę kupioną w Veganz http://2.bp.blogspot.com/-cTdkvX9HhyU/Ty6Mk_Z-DLI/AAAAAAAAAB0/myGoxkgjUz4/s1600/418480_10150509224942116_353969247115_9404529_100669940_n.jpg
UsuńAle spokojnie mogą być te z Soyatoo (ryżowa, sojowa lub kokosowa) dostępne w większości internetowych sklepów wega z jedzeniem :)
Pycha! Polecam! ;)
My heavens, this is absolutely making me hungry for a treat. I'll have to try it this weekend with coconut cream! :D
OdpowiedzUsuń