Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 8 maja 2014

"Kurczak" po seczuańsku

Nigdy nie jadłam kurczaka po seczuańsku, ale poszukując dzisiaj przepisu na szybki obiad postanowiłam go wypróbować w wegańskiej wersji.


Tak wyglądało to danie na patelni :)

Składniki:

2 kostki tofu - 1 tradycyjna i 1 marynowana
3 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
4 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
1 1/2 łyżki białego octu winnego
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka brązowego cukru
3 nieduże cebule
Przyprawy do smaku (pieprz kajeński będzie idealny)

Tofu pokrojone w drobne kostki mieszamy w misce ze skrobią ziemniaczaną.
Na jednej patelni podsmażamy cebulkę na łyżce oleju. Na drugiej tofu obtaczane w skrobi razem z wyciśniętym czosnkiem. Gdy tofu zacznie się rumienić, a czosnek zmieni kolor na niebieskawy ;) dodajemy sos sojowy, ocet winny, wodę i cukier. Gdy sos zacznie gęstniej dodajemy cebulkę i całość przez chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec doprawiamy według uznania :)

Smacznego!
 

Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu :) W tle mój kubek z vegezone.pl

3 komentarze:

  1. Takiego "kurczaka" to zjedlibyśmy z wielką przyjemnością jako wege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Olbrzymim plusem jest też szybkość wykonania ;)

      Usuń
  2. My daughter wanted to try every variety of "vegan chicken" we could find, so now my freezer is stocked with 4 different brands. I now know what I'll be doing with at least one of them! :)

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*