Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 30 maja 2013

Karmelizowane buraczki

Już kilka razy o tym wspominałam i zamierzam swoje zdanie podtrzymywać: Gdy mój Mąż wpada do kuchni, to nie ma sobie równych :)
Ostatnio bardzo dużo pracuję, mało przebywam w domu, a co za tym idzie, nie mam czasu gotować. Dlatego, gdy wczoraj wracając do domu około północy zadzwoniłam do Niego i jęknęłam do słuchawki, że padam z głodu, wiedziałam, że będzie na mnie czekać coś pysznego :)
Tym razem wybór padł na buraczki, które okazały się niesamowicie smaczne! Zauroczona nimi wyprosiłam też kolejną porcję na śniadanie, dzięki czemu miałam okazję zaopatrzyć się w kilka zdjęć.



Do przygotowania tych pyszności potrzebne będą: 
Buraczki (u nas ze słoiczka), 2 łyżki brązowego cukru, olej sojowy (nie wiem, czy inny się nadaje, bo sojowy ma świetny smak!), śmietanka wegańska (my użyliśmy sojowej CreSoy, ale inne roślinne też powinny być dobre). 

Buraczki smażymy na oleju sojowym. Dodajemy po chwili dwie łyżki cukru, a gdy zacznie się karmelizować zalewamy 2-4 łyżkami śmietany roślinnej. Smażymy jeszcze przez chwilę, pilnując, żeby się buraczki nie przypaliły. Gwarantuję Wam, że smak jest niesamowity :)


Do podkręcenia smaku można dodać kiełki rzodkiewki :)

A tak buraczki prezentują się na chlebku, na moment przed zniknięciem w moim brzuszku ^^
Smacznego!

1 komentarz:

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*