Przepis namierzyłam w "Claudii" czy innym "Poradniku Domowym". Oczywiście dostosowałam go do wymogów diety wegańskiej. Polecam każdemu komu smakuje groszek :)
Użyłam tych bulionów w których składzie są same warzywa i przyprawy :)
Przepis na Krem Miętowo-Groszkowy:
-sałata masłowa
- 20 listków świeżej mięty
- 2 dymki
- 450g mrożonego groszku
- 1,5l bulionu
- 4 kromki białego chleba (ja użyłam razowego)
- olej do smażenia
- 150ml śmietany (ja użyłam orkiszowej)
- sól i pieprz
Sałatę opłukać i razem z miętą (4 listki zostawić) pokroić. Dymki obrać i posiekać. Dodać sałatę, miętę i groszek, wlać bulion. Gotować ok.25 minut. Zmiksować. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na oleju. Zupę posypać grzankami i udekorować miętą.
Bon Appetit! :)
Muszę koniecznie zrobić! Mój nie-mąż uwielbia zupę groszkową i miętę, więc zestawieniem powinien być zachwycony :)
OdpowiedzUsuńNo mój Mąż był zachwycony :D Ja trochę mniej...
UsuńUgotowałam kiedyś podobną,ale z dużą ilością świeżej mięty, uwielbiam takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja mięty dałam tyle ile w przepisie, a powinnam znacznie więcej.
Usuń