Risotto na bulionie warzywnym i białym winie
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek (chociaż dodałam więcej)
- 1 średnia cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 150g ryżu arborio
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 400ml bulionu warzywnego
- 100ml białego wytrawnego wina
- świeża bazylia do przybrania
Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i czosnek i dusić 3-4 minuty do zeszklenia.
Dołożyć paprykę, ryż oraz oregano i dusić 2-3 minuty, stale mieszając. Ryż powinien całkowicie wchłonąć oliwę.
Stopniowo wlewać bulion, a na końcu wino. Poczekać aż ryż wchłonie wszystkie płyny, a po ok. 15 minutach zdjąć z ognia.
Gotowe :)
Papad z kminkiem i sos pomidorowy z cebulką
Papad kupiłam w swoich ukochanym sklepie internetowym :)
Przepis na sos dostałam od Taty (świetny z niego kucharz!) :)
Sos pomidorowy:
- 2 średnie cebule
- puszka pomidorów krojonych
- olej lub oliwa
- vegeta lub kucharek (ja użyłam pieprzu cytrynowego i świetnie się sprawdził)
- pieprz mielony
- bazylia suszona
Szybka przekąska gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*