Quiche jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli już mamy ciasto. Chociaż przygotowanie własnego w domu nie jest wcale trudne.
Przepis, który znalazłam nie był wegański, ale co to dla mnie? :)
Składniki:
Kruche ciasto
Góra tarty;
- 2 małe cebule lub jedna duża
- 400g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 3 łyżki margaryny (ja używam Alsan)
- 1 łyżka mąki ryżowej (tortowa też się nadaje)
- zamiennik jajka przygotowany w szklance wody (podobno wystarczy siemię lniane zalane ciepłą wodą i zmiksowane, ale nie próbowałam jeszcze)
- śmietanka kremówka sojowa CreSoy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- odrobina gałki muszkatołowej
- szklanka startego Cheezly PepperJack
Ciasto przygotowujemy według zapisków na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na margarynie, a następnie dodajemy szpinak. Chwilę smażymy to razem na patelni.
Resztę składników mieszamy w oddzielnej misce.
Szpinak z cebulką wykładamy na ciasto i zalewamy to przygotowanym sosem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Polecam, bo jest bardzo smaczne. W ciągu godziny nie został po nim ślad ;)
uwielbiam szpinak, ale do tej pory łączyłam go głównie z makaronem albo ciastem francuskim. Musze przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam ( ba! może nawet nie jadłam ) tarty.. przeglądam te wszystkie pyszne przepisy, blogi i już planuje chyba z miesięcznym wyprzedzeniem wszystkie obiady.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny. Bardzo polecam spróbować. Ja następnym razem dodam do niego jeszcze czosnek, bo brakowało mi go w smaku :) Pozdrawiam.
Usuń