Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

środa, 20 czerwca 2012

Pancakes

Podobno ich polski odpowiednik nazywa się "grzybkiem". Tak przynajmniej twierdzi mój Mąż :)
Oczywiście są wegańskie i pyszne. Polane syropem klonowo-jagodowym powodują ślinotok na sam ich widok ;) Zrobiłam je w wersji czekoladowej, dlatego ich kolor jest ciemniejszy niż oryginalnych amerykańskich naleśniorów.

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 1/2 łyżki cukru (trzcinowy nierafinowany)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe o smaku czekoladowym firmy Frias)
3/4 szklanki wody

Dopiero po dokładnym wymieszaniu tych składników dodajemy pozostałe (nadal mieszając). Pamiętajcie, żeby BARDZO DOKŁADNIE wymieszać, bo inaczej zrobią się "grudki" z mąki.

2 1/2 łyżki oleju roślinnego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ponownie)
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ostatecznie może być cukier wanilinowy)

Smażymy na niewielkiej ilości oleju (chyba, że jesteście w posiadaniu patelni do której mało co się przykleja ;)). Ja kilka pierwszych placuszków popsułam (najpierw za dużo ciasta wylałam na patelnię, potem nie mogłam ich przewrócić bez rozwalenia ich kształtu), ale już po kilku próbach zorientowałam się o co w tym chodzi i placuszki wychodziły takiej jak powinny :)
Ktoś już próbował wega pancakes?

8 komentarzy:

  1. ja wega naleśniory i gofry ostatnio z upodobaniem strzelam na śniadania :) weganizowanie u mnie w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jedynie brakowało tutaj świeżych owoców, ale następnym razem nie przeoczę tego ;) Trzymam kciuki za dalszy rozwój weganizowania! :D

      Usuń
  2. Ja nie próbowałam, ale TERAZ spróbuję!
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj na śniadanie miałam placuszki na czekoladowym mleku sojowym, tylko ja dodałam truskawki do środka i na wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie brakowało mi w moich truskawek, albo bananów, albo mango... rozmarzyłam się i teraz znowu jestem głodna ;D

      Usuń
  4. Zrobiłam takie tylko z mlekiem waniliowym, wyszły super puszyste, duże i faktycznie przypominające 'grzybki', pycha!

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*