I <3 tofu :)
Nie zawsze tak było. Tofu budziło we mnie wstręt i gęsią skórkę. Bo jak można jeść coś co nie ma smaku? Jednak to było w czasach, gdy nie wiedziałam o jego fantastycznych właściwościach przejmowania smaku potrawy z którą się go robi.
Te kanapki to pomysł mojego Męża, który jest genialnym kucharzem i ma zmysł łączenia smaków o którym ja mogę jedynie pomarzyć.
Co jest nam potrzebne?
Tofu pokrojone w plasterki (ilość na dwie kanapki)
Nieduży pomidor
Keczup
Oliwa
2 ząbki czosnku
Syrop daktylowy (albo z agawy, albo jakikolwiek inny :))
2 kromki chleba ;)
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki i rukola
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Pomidora pozbawiamy środka (zjadamy na surowo ;)), kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do oliwy. Smażymy chwilę aż zmięknie, następnie dodajemy keczup (ok. 5 łyżek). Przyprawiamy do smaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy wszystko aż uzyska konsystencję dżemu.
W czasie, gdy sos się smaży, chlebek wrzucamy na grilla lub do piekarnika (ważne, żeby był chrupiący).
Do sosu dodajemy tofu. Smażymy je z obu stron, co jakiś czas je podlewając sosem. Na koniec dodajemy słodki syrop i jeszcze chwilę dusimy wszystko razem.
Kromkę polewamy gęstym sosem, układamy tofu, a na koniec posypujemy drobno posiekaną rukolą i pietruszką.
Gwarantuję, że jest to niebo w gębie :)
Wygląda jak bruschetta :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńJest inna niż bruschetta, ale też pyszna!
Usuńjakoś nie umiem się przekonać do tofu.. Nie wiem dlaczego;)
OdpowiedzUsuńBo nie próbowałaś tej kanapki ;)
UsuńKocham tofu. Serio :) Moje psy dadzą sobie łapę odkroić za kawałek tofu :)
UsuńMoże spróbuj się zapoznać z tofu zaczynając od wędzonego - ma wyrazisty smak i nie trzeba za wiele kombinować, żeby fajnie smakowało. Kawałek wędzonego tofu z solą "jajeczną" to jest to!
Właśnie muszę zaopatrzyć się w syrop z agawy, ta kanapka to kolejny dobry powód xD
OdpowiedzUsuńI to jaki smaczny powód :D
UsuńNiebo w gębie :)! Dzisiaj wypróbowałam w ramach "oswajania się" z tofu. Co prawda zapomniałam o syropie, ale bez niego kanapka jest równie smaczna. Dziękuję Ci za ten przepis!
OdpowiedzUsuńA nie mówiłam? ;D Bardzo się cieszę, że Ci przypadła do gustu. Oswajanie z tofu idzie chyba nie najgorzej? ;)
Usuń