Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

niedziela, 2 grudnia 2012

Świat się kończy ;)

Przepraszam za zaniedbywanie bloga. Ostatnie tygodnie były tak szalone, że nie miałam chęci dodatkowo dokładać sobie wrażeń gotowaniem. A najgorsze jest to, że kolejne tygodnie lub miesiące będą jeszcze gorsze. Jednak nie wybiegam za bardzo naprzód i dzisiaj się z Wami podzielę aktualnościami.

Po pierwsze, piekło najwyraźniej zamarzło, a świat zbliża się ku nieuchronnemu końcowi, skoro mnie, osobie, która jeszcze rok temu nie wchodziła do kuchni, udało się wygrać konkurs kulinarny ;)
Konkurs ogłosił portal wegetarianie.pl, a nagrodę stanowiła książka Paula McCartneya "Poniedziałki bez mięs". Już się nie mogę doczekać aż ją dostanę.
Wyróżnione przepisy (w tym moje tofu z sosie z orzeszków ziemnych) znajdziecie tutaj:
http://www.wegetarianie.pl/Article2112.html

Po drugie, wrzucam kilka zdjęć z tego co na szybko udało mi się przygotować w tym tygodniu.

Śniadanie z zeszłej niedzieli - gofry z gorącym sosem z malin i owocem persymony (kaki)

Kolacja z czwartku - omlet bez jajek, z mąki z ciecierzycy z pieczarkami i cebulą. Pyszny, ale niestety przy obracaniu się rozpadł i wizualnie przypominał bardziej jajecznicę ;) Spróbuję go ulepszyć i wtedy wrzucę przepis

Ciasto francuskie z czekoladą. Kupujemy ciasto francuskie i czekoladę. Kilka kostek zawijamy w nieduże prostokąty ciasta i pieczemy. Ekspresowa przekąska gotowa.

Dzisiejsze śniadanie - Budyń karmelowy na mleku ryżowym, słodzony syropem daktylowym. Do kompletu tosty z Sheese, dużą ilością pietruszki i wędliną sojową.

Po trzecie, Mąż mi choruje, a i mnie gardło lekko niedomaga. Mam nadzieję, że nic się z tego nie wykluje, bo nie mogę sobie pozwolić na zostanie w domu. mam tyle wszystkiego na głowie! Trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała ;)
Miłej niedzieli!

14 komentarzy:

  1. Ten budyń prezentuje się cudownie! Skąd bierzesz mleko ryżowe? Kupne czy handmade? To wygląda przewspaniale i wydaje się być idealne na długie jesienne wieczory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko jest kupne - dostałam w Tesco, ale wiem, że jest też w InterMarche.

      Usuń
  2. wszystko wygląda obłędnie, a najbardziej chyba to ciasto francuskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A największą zaletą jest łatwość w przygotowaniu takich ciasteczek ;)

      Usuń
  3. Gratuluje! I nie przejmuj się, mi się zaczyna sesja i też czuje że grudzień do nudnych miesięcy nie będzie należał ;) Pozd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Trzymam kciuki, żebyśmy obie dały radę!

      Usuń
  4. Hooray, congratulations! Nobody deserves it more!

    Also: your creations always look scrumptious, but that pain au chocolat is even more delicious looking than usual. My tummy is growling! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje. Zasłużyłaś. Twoje dania zawsze wyglądają przepysznie:)

    I życzę powodzenia na najbliższy ciężki okres, może nie będzie tak źle. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, gratulacje z powodu wygrania konkursu! ja bym zjadla ten Twoj budyniek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) to wpadaj do mnie. Mogę Ci nawet budyń zrobić ;D

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*