Po pierwsze, piekło najwyraźniej zamarzło, a świat zbliża się ku nieuchronnemu końcowi, skoro mnie, osobie, która jeszcze rok temu nie wchodziła do kuchni, udało się wygrać konkurs kulinarny ;)
Konkurs ogłosił portal wegetarianie.pl, a nagrodę stanowiła książka Paula McCartneya "Poniedziałki bez mięs". Już się nie mogę doczekać aż ją dostanę.
Wyróżnione przepisy (w tym moje tofu z sosie z orzeszków ziemnych) znajdziecie tutaj:
http://www.wegetarianie.pl/Article2112.html
Po drugie, wrzucam kilka zdjęć z tego co na szybko udało mi się przygotować w tym tygodniu.
Śniadanie z zeszłej niedzieli - gofry z gorącym sosem z malin i owocem persymony (kaki)
Kolacja z czwartku - omlet bez jajek, z mąki z ciecierzycy z pieczarkami i cebulą. Pyszny, ale niestety przy obracaniu się rozpadł i wizualnie przypominał bardziej jajecznicę ;) Spróbuję go ulepszyć i wtedy wrzucę przepis
Ciasto francuskie z czekoladą. Kupujemy ciasto francuskie i czekoladę. Kilka kostek zawijamy w nieduże prostokąty ciasta i pieczemy. Ekspresowa przekąska gotowa.
Dzisiejsze śniadanie - Budyń karmelowy na mleku ryżowym, słodzony syropem daktylowym. Do kompletu tosty z Sheese, dużą ilością pietruszki i wędliną sojową.
Po trzecie, Mąż mi choruje, a i mnie gardło lekko niedomaga. Mam nadzieję, że nic się z tego nie wykluje, bo nie mogę sobie pozwolić na zostanie w domu. mam tyle wszystkiego na głowie! Trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała ;)
Miłej niedzieli!
cudne są te gofry !:)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne :D
UsuńTen budyń prezentuje się cudownie! Skąd bierzesz mleko ryżowe? Kupne czy handmade? To wygląda przewspaniale i wydaje się być idealne na długie jesienne wieczory!
OdpowiedzUsuńMleko jest kupne - dostałam w Tesco, ale wiem, że jest też w InterMarche.
Usuńwszystko wygląda obłędnie, a najbardziej chyba to ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńA największą zaletą jest łatwość w przygotowaniu takich ciasteczek ;)
UsuńGratuluje! I nie przejmuj się, mi się zaczyna sesja i też czuje że grudzień do nudnych miesięcy nie będzie należał ;) Pozd.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrzymam kciuki, żebyśmy obie dały radę!
GRATULUJĘ! :D :D :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńHooray, congratulations! Nobody deserves it more!
OdpowiedzUsuńAlso: your creations always look scrumptious, but that pain au chocolat is even more delicious looking than usual. My tummy is growling! :D
Gratulacje. Zasłużyłaś. Twoje dania zawsze wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńI życzę powodzenia na najbliższy ciężki okres, może nie będzie tak źle. Pozdrawiam!
hej, gratulacje z powodu wygrania konkursu! ja bym zjadla ten Twoj budyniek!
OdpowiedzUsuń;) to wpadaj do mnie. Mogę Ci nawet budyń zrobić ;D
Usuń