Składniki (na dwie szklanki):
Puszka mleczka kokosowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki kawy z ekspresu
1/2 szklanki whiskey
Szczypta soli
Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dosypujemy cukier i mieszamy aż się zagotuje (ok. 8-10 minut) i lekko zgęstnieje.
Zdejmujemy garnek z ognia i dolewamy kawę oraz dodajemy szczyptę soli. Na koniec wlewamy whiskey.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach (ja swoje kupiłam w Pepco za 4,99!) w lodówce. Podajemy z lodem, dodajemy do kawy lub herbaty, albo stosujemy do wypieków.
Będziecie zachwyceni!
Chociaż sama nie będę tego piła (jestem uczulona na mleczko kokosowe), to myślę, że moi goście będą zadowoleni. Spróbowałam i jest rewelacyjne!
A na obiad dzisiaj była fasolka (pikantna z dużą ilością przypraw), pieczone ziemniaczki i najlepsze ogórki kiszone na świecie (robi je mój Tata :)).
Jak ja lubię smaczne jedzenie ;)
mleczko kokosowe! juz to lubię.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczne! :D
UsuńYou are a GENIUS! This is such a fantastic idea. It looks and sounds delicious, and I can't believe I've never heard of anyone veganizing Baileys before! :D
OdpowiedzUsuńSomebody else was a genius as I've found the recipe online, but I strongly reccomend you try it as it is absolutely amazing!
UsuńZobaczylam ogorki kiszone i umarlam :( Warzywniak teraz zamknięty, a ja mam teraz przez Ciebie taka chcice na nie, ze po prostu katastrofa! ;) A co do baileysa- czy zamiast kawy z ekspresu można to jakos inaczej zastapic? Jakims innym kawowym wariantem? Zwykla zaparzona kawa rozpuszczalna?
OdpowiedzUsuńNo ogórki pyszne są ;) Uwielbiam kiszonki!
UsuńA co do kawy to myślę, że rozpuszczalna też się nada, ale najlepiej wypróbować :)
Dzięki Gunia:) Przymierzam się w takim razie do Twojego przepisu, fajnie jakby mi się to jakoś udało zrobić i w ogóle pięknie by było, jakby rodzince na święta to smakowało :) Kiszony górą!:)
UsuńDaj znać jak rodzinka zareaguje :)
UsuńO proszę. Daj znać koniecznie jak smakuje albo ktoś z twoich znajomych, skoro Ty nie możesz. Bo ja ten przepis też już jakiś czas temu znalazłam i chcę go zrobić na święta :D No i nadaje się do picia solo? ;>
OdpowiedzUsuńSmakuje niesamowicie (jak oryginał). Próbowałam! Nie mogę jedynie pić w dużych ilościach, ale tak troszkę mi nie szkodzi ;) Nadaje się do picia solo :D Jest pyszny.
UsuńO łał, same pyszności:) Ja też miałam dziś fasolkę, ale jako dip do warzyw:)
OdpowiedzUsuńFasolka w każdej postaci jest wyśmienita :D
UsuńUwielbiam fasolkę. Białą, czerwoną, pod każdą niemal postacią, w towarzystwie pieczonych ziemniaków także:) No i zgadzam się, że nic się nie równa z przetworami od rodziców :)
OdpowiedzUsuńJa też! Fasolka rządzi :D Musiałabyś spróbować kiszonych ogórków mojego Taty! Lepszych nie ma :D
UsuńA myślisz, że bez alkoholu, z samym aromatem też będzie fajne? Nie lubię alko i generalnie nie stosuję a przepis brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez alko będzie równie pyszny :) Ja też rzadko piję napoje wyskokowe, ale dla gości będzie jak znalazł :)
Usuńuwielbiam Baileys-musze zrobić go domowym sposobem :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Smakuje wyśmienicie :)
UsuńOoo, super ! nigdy nie wpadłam na to, żeby samej zrobić taki alkohol, jutro kupię mleczko i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy ci smakuje ;)
Usuńboż, alkohol w jakiejkoliwek wersji pycha! a ten wege bejli to cudeńko! :)
OdpowiedzUsuńAlkohol szkodzi zdrowiu. Pamiętajmy;):)
OdpowiedzUsuńJak wszystkie używki, ale od czasu do czasu spokojnie można się skusić ;)
UsuńPrzepyszne !!!! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńZaraz zabieram się do roboty:)
OdpowiedzUsuń