Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

środa, 12 grudnia 2012

Wegański Baileys

Trzymając się hasła z poprzedniego postu, które mówiło o tym, że mogę jeść wszystko (wychodzi na to, że również pić) to co mięsożercy, ale w wersji wegańskiej, postanowiłam wypróbować przepis na domowej roboty likier typu Baileys Irish Cream.





Składniki (na dwie szklanki):
Puszka mleczka kokosowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki kawy z ekspresu
1/2 szklanki whiskey
Szczypta soli

Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dosypujemy cukier i mieszamy aż się zagotuje (ok. 8-10 minut) i lekko zgęstnieje. 
Zdejmujemy garnek z ognia i dolewamy kawę oraz dodajemy szczyptę soli. Na koniec wlewamy whiskey. 
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach (ja swoje kupiłam w Pepco za 4,99!) w lodówce. Podajemy z lodem, dodajemy do kawy lub herbaty, albo stosujemy do wypieków. 
Będziecie zachwyceni!

Chociaż sama nie będę tego piła (jestem uczulona na mleczko kokosowe), to myślę, że moi goście będą zadowoleni. Spróbowałam i jest rewelacyjne!

A na obiad dzisiaj była fasolka (pikantna z dużą ilością przypraw), pieczone ziemniaczki i najlepsze ogórki kiszone na świecie (robi je mój Tata :)).

Jak ja lubię smaczne jedzenie ;)

26 komentarzy:

  1. mleczko kokosowe! juz to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. You are a GENIUS! This is such a fantastic idea. It looks and sounds delicious, and I can't believe I've never heard of anyone veganizing Baileys before! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Somebody else was a genius as I've found the recipe online, but I strongly reccomend you try it as it is absolutely amazing!

      Usuń
  3. Zobaczylam ogorki kiszone i umarlam :( Warzywniak teraz zamknięty, a ja mam teraz przez Ciebie taka chcice na nie, ze po prostu katastrofa! ;) A co do baileysa- czy zamiast kawy z ekspresu można to jakos inaczej zastapic? Jakims innym kawowym wariantem? Zwykla zaparzona kawa rozpuszczalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ogórki pyszne są ;) Uwielbiam kiszonki!

      A co do kawy to myślę, że rozpuszczalna też się nada, ale najlepiej wypróbować :)

      Usuń
    2. Dzięki Gunia:) Przymierzam się w takim razie do Twojego przepisu, fajnie jakby mi się to jakoś udało zrobić i w ogóle pięknie by było, jakby rodzince na święta to smakowało :) Kiszony górą!:)

      Usuń
    3. Daj znać jak rodzinka zareaguje :)

      Usuń
  4. O proszę. Daj znać koniecznie jak smakuje albo ktoś z twoich znajomych, skoro Ty nie możesz. Bo ja ten przepis też już jakiś czas temu znalazłam i chcę go zrobić na święta :D No i nadaje się do picia solo? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje niesamowicie (jak oryginał). Próbowałam! Nie mogę jedynie pić w dużych ilościach, ale tak troszkę mi nie szkodzi ;) Nadaje się do picia solo :D Jest pyszny.

      Usuń
  5. O łał, same pyszności:) Ja też miałam dziś fasolkę, ale jako dip do warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasolkę. Białą, czerwoną, pod każdą niemal postacią, w towarzystwie pieczonych ziemniaków także:) No i zgadzam się, że nic się nie równa z przetworami od rodziców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Fasolka rządzi :D Musiałabyś spróbować kiszonych ogórków mojego Taty! Lepszych nie ma :D

      Usuń
  7. A myślisz, że bez alkoholu, z samym aromatem też będzie fajne? Nie lubię alko i generalnie nie stosuję a przepis brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez alko będzie równie pyszny :) Ja też rzadko piję napoje wyskokowe, ale dla gości będzie jak znalazł :)

      Usuń
  8. uwielbiam Baileys-musze zrobić go domowym sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, super ! nigdy nie wpadłam na to, żeby samej zrobić taki alkohol, jutro kupię mleczko i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. boż, alkohol w jakiejkoliwek wersji pycha! a ten wege bejli to cudeńko! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alkohol szkodzi zdrowiu. Pamiętajmy;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wszystkie używki, ale od czasu do czasu spokojnie można się skusić ;)

      Usuń
  12. Przepyszne !!!! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*