Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

poniedziałek, 21 maja 2012

Kotlety z ryżu

Szperałam dzisiaj po internecie w poszukiwaniu jakiegokolwiek przepisu na obiad, ale nie miałam żadnego pomysłu. Na szczęście organizm często sam podpowiada coś fajnego i poczułam ochotę na ryż. Zamiast typowego risotto wymyśliłam sobie kotlety.


Żeby kotlety wyszły odpowiednio kleiste potrzebujemy najlepiej szklankę ryżu arborio do risotto. Do tego bulion warzywny, pół papryki, szczypiorek, bułka tarta i coś do zagęszczenia (substytut jajka lub jajko jeśli ktoś jest wegetarianinem) oraz substytut sera w ilości 1/3 szklanki (ja użyłam Cheezly mozzarella, ale pewnie i Tavenyr będzie dobry, bo i tak potem prawie nie czuć go w smaku kotleta) startego na tarce.

Ryż gotujemy w bulionie do czasu aż cały się wchłonie i zrobi nam się "papka", a następnie to studzimy. Nie musi być zimne, ale nie może też być gorące. Po ochłodzeniu dodajemy "ser", paprykę pokrojoną w drobną kostkę i poszatkowany szczypiorek oraz substytut jajka i dokładnie mieszamy. Kotleciki formujemy  i obtaczamy w bułce tartej. Należy pamiętać, żeby ich nie obracać za szybko na patelni, bo się rozpadną.

Ja je zjadłam z sałatą w śmietanie Valsoia i pieprzem cytrynowym :) Mniam.

3 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie!!! Kiedyś robiłam podobne, z dodatkiem sera i odrobiny curry. Koniecznie muszę spróbować tej wersji! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo własnie to będzie moją kolacją. Szukałam pomysłu na kotlety :D ja polecam z fasoli kotleciki :D

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*