Przepis znalazłam na blogu Vegan Dad, ale ponieważ trawa cytrynowa do mnie nie przemawia, a mleko kokosowe odpada, zrobiłam swoją wersję.
Składniki:
- 0,5 litra waniliowego mleka owsianego
- 1/2 szklanki cukru (nierafinowany buraczany)
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- szklanka mleka sojowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Mleko owsiane i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu. Gdy mikstura zaczyna "bąbelkować" zmniejszamy ogień i wrzucamy czekoladę. Gotujemy mieszając około 15 minut. Skrobię kukurydzianą dodajemy do szklanki z mlekiem sojowym i mieszamy, a następnie wlewamy do rondelka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do lodówki aż będzie zupełnie zimna i dopiero wtedy przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika. Gotowe lody można polać syropem z agawy lub wega polewą czekoladową. Pyszność :)
hej Gunia, masz jakieś doświadczenia z różnymi rodzajami mlek(?) roślinnych? ;p bo akcja "go vegan" trwa ;) i zakupiłam mleko instant gryczane, ogólnie nie najgorsze, lepsze od sojowego, ale jak próbowałam z nim zrobić kakao, to smak gryczany dominował zarówno nad cukrem i kakaem ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam mleko gryczane instant, ale najbardziej ze wszystkich podchodzi mi mleko ryżowe. Nie ma orzechowego posmaku jak sojowe, ani owsianki jak mleko owsiane :D
UsuńJa ostatnio bardzo lubię mleko swojej roboty, chociaż może to zbyt szumnie brzmi, bo wieczorem po prostu zalewam wodą orzechy laskowe, albo płatki migdałowe, rano blenduję i gotowe (niektórzy przelewają przez sitko, żeby napój był klarowny). Świetna baza do owsianek, kakao i wypieków :)
UsuńJa ostatnio znalazłam przepis na śmietanę ze słonecznika i robię się ją dokładnie w ten sam sposób. Muszę wypróbować!
Usuńooo, śmietana mówisz? :> ja właśnie mam tragiczny problem z zastąpieniem jogurtów/kefirów, których używałam często do sosów itp. ;/ może notka o tym? :>>
Usuńa co do lodów - zamiast skrobii kukurydzianej mogę dać mąkę ziemniaczaną? ;p wybacz jak debilne pytanie, ale zrobiłaś mi ochotę, a nie wiem gdzie tutaj dostanę skrobię kukurydzianą ;)
Na bank zrobię post o śmietanach w takim układzie :)
UsuńAle najpierw wczorajszy obiadek ;D
Oooo! Widzę, że sezon wege-lodów w pełni :) Muszę spróbować Twojego przepisu, mam nawet - kupioną za 20 zeta - używaną maszynkę do lodów (która miesza i chłodzi miksturę), więc nie ma wymówek ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Bardzo słodkie, bardzo smaczne :)
Usuń