Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 28 czerwca 2012

Wegański sernik

Od dłuższego czasu zbierałam się, żeby spróbować wegańskiego sernika. Od zawsze byłam wielbicielką serników i bardzo bałam się, że ten z tofu mnie rozczaruje. Okazuje się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne :) Tofurnik wyszedł pyszny. W prawdzie skopałam dwie sprawy - miałam za mało "sernika", a za dużą blachę (sugeruję blachę średniej wielkości) oraz za duże kawałki brzoskwini (sugeruję pokroić na bardzo drobną kostkę ;)). Wszystko poza tym wyszło idealnie! Mąż posądził mnie o użycie twarogu! Nie mógł uwierzyć, że "serniczek" jest 100% vegan.


Składniki:
2 kostki Silken Tofu (ok.750 g)
100g margaryny (Alsan jest idealny)
2/3 szklanki cukru (nierafinowany trzcinowy)
1/3 szklanki kaszy manny
2 budynie (u mnie śmietankowy i waniliowy)
3 łyżki stołowe mąki
Puszka brzoskwiń w syropie
2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny

Margarynę i cukier ucieramy. Do tej masy wsypujemy budynie, kaszę mannę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Oddzielnie miksujemy tofu ze skórką cytrynową. Wszystko mieszamy w jednym naczyniu, a następnie dodajemy drobno (!!!) pokrojone brzoskwinie. Wszystko wylewamy na natłuszczoną blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy około godziny.
Po wystygnięciu można dodać polewę czekoladową (wegańska z Lidla). Jest naprawdę rewelacyjny :)



5 komentarzy:

  1. Sernik z tofu uwielbiam! Nie robiłam jeszcze nigdy z silken, ani wersji z kaszą manną, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, bo warto :) Szybki w przygotowaniu i pyszny w smaku.

      Usuń
  2. Jutro jadę po zapas swojego ulubionego tofu więc będzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujący przepis! Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*