Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

niedziela, 11 listopada 2012

Eggnog po wegańsku

Czegoś takiego nawet ja się nie spodziewałam. Zrobić tradycyjny amerykański eggnog bez użycia jajek? Przecież nawet nazwa nakazuje ich wykorzystanie. Jednak weganie są mistrzami w przerabianiu dań na "wolne od okrucieństwa". Dla mnie taką niedoścignioną mistrzynią jest moja facebook'owa znajoma Rosalie, która tworzy takie wegańskie cuda, że chyba każdemu pocieknie ślinka (sprawdźcie sami pod linkiem :)).
Znalazłam też u Niej przepis na właśnie to cudo. Właściwie zaprezentowała kilka różnych przepisów na eggnog, ale ten najbardziej przypadł mi do gustu (jak widać również mojemu kotu ;)).


Składniki (na dwa duże dzbanki, można je zmniejszyć o połowę jeśli to za dużo, albo nie spodziewacie się gości w najbliższym czasie):

3 szklanki waniliowego mleka sojowego
2 opakowania Extra Firm Silken Tofu (zamówiłam na Allegro)
2/3 szklanki cukru (ja użyłam brązowego)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka proszku budyniu waniliowego
1 szklanka śmietanki do ubijania (może być CreSoy dostępna w Evergreen, ja swoją przywiozłam z Berlina i jest niesamowicie smaczna ;))
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 do 1 szklanki rumu (ja dałam całą szklankę)

Łączymy tofu, mleko, cukier i sól za pomocą blendera, żeby masa zrobiła się całkiem gładka. Dodajemy budyń, śmietankę oraz przyprawy. Najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki. Podawać schłodzone.
Jest niesamowite w smaku, ale chyba dałam za dużo rumu, bo już lekko szumi mi w głowie ;)

16 komentarzy:

  1. To ja teraz mam takie pytanie.. :)
    można użyć zwykłego tofu? :>
    i kolejne - dotyczące jeszcze poprzedniego przepisu z babeczkami. Jestem w tym momencie leniem i się zastanawiam czy zamiast prażonych jabłek można użyć musu jabłkowego? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że zwykłe tofu będzie za mało kremowe, ale spróbować można (1 opakowanie Silken Tofu to 340g). Natomiast mus jabłkowy do babeczek powinien się idealnie nadać :)

      Usuń
  2. a link do fejsa mi się nie otwiera :( jakiś błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam i się okazuje, że ten katalog ze zdjęciami jest dostępny tylko dla znajomych :( A szkoda, bo tam są takie cuda!

      Usuń
  3. nie ma czegos takiego jak: za duzo rumu, w ogole uwazam ze weganie powinni pic duzo wiecej alkoholu niz reszta spoleczenstwa, tak jak jadacie wiecej tofu, soi itp. W zasadzie jakby ktos wyliczal wege jedzenie, to smialo mozna powiedziec: wodka :) i jeszcze zdrowa, bo z ziaren! chyba przeskocze na wege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem, że dla Ciebie hasło "za dużo alkoholu" nie istnieje ;) Jednak weganizm ma dla mnie też jeden "efekt uboczny" - upijam się błyskawicznie, więc raczej nie ma mowy o piciu więcej, ale za to jaka ekonomiczna jestem ;P

      Usuń
  4. ej no świetne!!!! Muszę koniecznie wypróbować! Co do szybkiego upijania, ja mam odwrotnie, odkąd przeszłam na weganizm nie szumi mi szybko w głowie, mogę pić i tańczyć całą noc, czasami tylko pić i nawet nie mam wielkiego kaca ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to Silken Tofu to musi być "firm"? czy mam wybrać "soft"? Bo już sama się pogubiłam w tym wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej "firm", ale jeśli masz "soft" to spokojnie tez się nada ;)

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*