Gotowe ciasto francuskie (100% wega) kupiłam w Lidlu.
Nadzienie:
250 g tofu
2 łyżki śmietany owsianej
4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
125ml wody
5 łyżek skrobi kukurydzianej
150g cukru
600g mrożonych jagód
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
30g margaryny (ja używam mojej ulubionej - Alsan)
1/2 waniliowego aromatu do ciast
Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy ciastem. Tofu, aromat, syrop klonowy, śmietanę zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
Po wyjęciu studzimy (można masę z tofu przebić widelcem, bo najpewniej podejdzie powietrzem).
Połowę jagód gotujemy w garnku wraz z wodą, w której najpierw rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. Wsypujemy do gotujących się jagód cukier i sól. Wrącą masę mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż stanie się klarowna i gęsta.
Jagody zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i margarynę. Mieszamy całość, żeby margaryna się całkowicie rozpuściła. Dodajemy pozostałe jagody i od razu, ale delikatnie wylewamy tę mieszaninę na przygotowaną tartę, w razie konieczności wyrównując wierzch. Odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby nadzienie się ścięło. Przechowujemy w lodówce i wyciągamy na stół 30 minut przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*