Przepis oryginalny znajdziecie tu.
Moja wersja:
- 1 szklanka komosy
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść bakalii (Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, płatki migdałów)
- 1/3 szklanki płatków gryczanych
- cukier wanilinowy
- przyprawa korzenna
Kaszę rozgotuj w 2 szklankach wody z syropem z agawy. Jeśli jej nie masz, posłódź ugotowaną kaszę miodem, syropem bądź słodem.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę bakalie. Wrzuć płatki gryczane, wymieszaj.
Wyłóż formę pergaminem przed przełożeniem masy. Całość lekko ugnieć. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę bakalie. Wrzuć płatki gryczane, wymieszaj.
Wyłóż formę pergaminem przed przełożeniem masy. Całość lekko ugnieć. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut.
Nie no, w bezpośredniej konfrontacji Cheezly wyrywa z Tavenyrem zdecydowanie, to jak przesiadka z małego fiata do mercedesa, co najmniej! ;)
OdpowiedzUsuńAle mimo wszystko lubię ten słowacki wynalazek, być może niepotrzebnie nazwali go serem ;D No i cena jednak zupełnie inna :)
Jakby nie było, na razie i tak ten problem mnie nie dotyczy. Idę po banana ;)
pozdroooo!
:D mam nadzieję, że dostęp do cheezly powoli będzie coraz łatwiejszy. A banana też zaraz zjem, ale w shake'u z mlekiem owsianym ;)
Usuńz tego co pamiętam to mozzarella, edam i gouda do dobrze się topią na pizzy, a cheddar wydaje mi się lepszy np. do pokruszenia na coś, bardziej mi parmezan przypomina niż cheddar ;P
OdpowiedzUsuń