Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

sobota, 5 maja 2012

Lody waniliowe

Lato się zbliża, a ja co raz częściej widzę współczujące spojrzenia moich znajomych. Bo przecież ja taka bidulinka jestem, że lodów nie będę jadła jak każdy normalny człowiek. A właśnie, ze będę ;D Moje lody są na mleku roślinnym, ale niczego im to nie ujmuje. Są pyszne i słodkie :)
Przepis znalazłam na blogu Vegan Dad, ale ponieważ trawa cytrynowa do mnie nie przemawia, a mleko kokosowe odpada, zrobiłam swoją wersję.


Składniki:

  • 0,5 litra waniliowego mleka owsianego
  • 1/2 szklanki cukru (nierafinowany buraczany)
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • szklanka mleka sojowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Mleko owsiane i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu. Gdy mikstura zaczyna "bąbelkować" zmniejszamy ogień i wrzucamy czekoladę. Gotujemy mieszając około 15 minut. Skrobię kukurydzianą dodajemy do szklanki z mlekiem sojowym i mieszamy, a następnie wlewamy do rondelka i gotujemy kolejne  10 minut na małym ogniu. Dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do lodówki aż będzie zupełnie zimna i dopiero wtedy przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika. Gotowe lody można polać syropem z agawy lub wega polewą czekoladową. Pyszność :)

8 komentarzy:

  1. hej Gunia, masz jakieś doświadczenia z różnymi rodzajami mlek(?) roślinnych? ;p bo akcja "go vegan" trwa ;) i zakupiłam mleko instant gryczane, ogólnie nie najgorsze, lepsze od sojowego, ale jak próbowałam z nim zrobić kakao, to smak gryczany dominował zarówno nad cukrem i kakaem ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam mleko gryczane instant, ale najbardziej ze wszystkich podchodzi mi mleko ryżowe. Nie ma orzechowego posmaku jak sojowe, ani owsianki jak mleko owsiane :D

      Usuń
    2. Ja ostatnio bardzo lubię mleko swojej roboty, chociaż może to zbyt szumnie brzmi, bo wieczorem po prostu zalewam wodą orzechy laskowe, albo płatki migdałowe, rano blenduję i gotowe (niektórzy przelewają przez sitko, żeby napój był klarowny). Świetna baza do owsianek, kakao i wypieków :)

      Usuń
    3. Ja ostatnio znalazłam przepis na śmietanę ze słonecznika i robię się ją dokładnie w ten sam sposób. Muszę wypróbować!

      Usuń
    4. ooo, śmietana mówisz? :> ja właśnie mam tragiczny problem z zastąpieniem jogurtów/kefirów, których używałam często do sosów itp. ;/ może notka o tym? :>>

      a co do lodów - zamiast skrobii kukurydzianej mogę dać mąkę ziemniaczaną? ;p wybacz jak debilne pytanie, ale zrobiłaś mi ochotę, a nie wiem gdzie tutaj dostanę skrobię kukurydzianą ;)

      Usuń
    5. Na bank zrobię post o śmietanach w takim układzie :)
      Ale najpierw wczorajszy obiadek ;D

      Usuń
  2. Oooo! Widzę, że sezon wege-lodów w pełni :) Muszę spróbować Twojego przepisu, mam nawet - kupioną za 20 zeta - używaną maszynkę do lodów (która miesza i chłodzi miksturę), więc nie ma wymówek ;)

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*