Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 26 kwietnia 2012

Ptasie mleczko, pasztet z selera i sojonez

Przyjaciółka podesłała mi jakiś czas temu link do przepisu na wegańskie ptasie mleczko na mleku kokosowym. Niestety jak już pisałam mleczko kokosowe mnie uczula, ale rezygnować z tej pyszności nie chciałam. Dlatego po kolejnych zakupach w Evergreen i otrzymaniu mleka migdałowo-ryżowego zrobiłam mała modyfikację przepisu. Efekt końcowy wygląda tak:


Przepis po modyfikacji

350ml mleka migdałowo-ryżowego
2 łyżeczki agaru w proszku
2-3 łyżki syropu klonowego

Wszystko zagotować w garnku, a następnie przelać do foremek. Po schłodzeniu można się zajadać :)
Ja jeszcze użyłam wegańskiej polewy czekoladowej z Lidla. Oczywiście nie mogłam się doczekać aż się ptasie mleczko schłodzi i wyjęłam je z foremek trochę za szybko, dlatego niektóre mają deformacje :P Na smak jednak nie ma to wpływu.

Dodatkowo wczoraj mój przyjaciel zrobił pyszny pasztet z selera (ale wegetariański, bo z jajkiem) i postanowił się podzielić, za co bardzo mu dziękuję :) Pasztet pycha! A ja do kompletu zrobiłam sojonez. Sojonez robi się szybko i łatwo, jedynie samo mieszanie trochę trwa. Ja ponownie dokonałam modyfikacji zamiast oleju użyłam oliwy co zmienia smak, ale nadal jest przepyszne i zdecydowanie lepsze od kupnego wega majonezu.

Sojonez
Składniki :
200 ml śmietany sojowej (można użyć szklankę mleka jak w przepisie oryginalnym)
sól, pieprz ziołowy do smaku
łyżka octu jabłkowego
pół łyżki musztardy
1,5- 2 szklanki oleju( ja dodałam 1 i według mnie w zupełności wystarczyła)
Śmietanę sojową wraz z octem i przyprawami zmiksować, po chwili  pojawi się piana i wtedy dodajemy musztardę ciągle miksując. Po około 10 minutach miksowania zaczynamy dodawać olej, należy go lać bardzo powoli, bardzo cienkim "ciurkiem". Miksujemy jeszcze około 15 minut. Powinien nabrać konsystencji nieco lżejszej niż majonez, gotowy schładzamy w lodówce.



Gotowe kanapeczki z sojonezem i pasztetem :)

A na obiad nie miałam weny, więc na szybko przygotowałam Mężowi tortille z sosem pomidorowo-cebulowym i "mięsem" do kebaba oraz dużą ilością rukoli.


W tle widoczne uszka Epy :)

3 komentarze:

  1. Hej,
    a mogłabyś podać przepis oryginalny na ptasie mleczko z mleka kokosowego, czy on jest taki sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym jest dokładnie taka sama ilość mleczka kokosowego, a zamiast syropu klonowego był syrop z agawy. reszta przepisu pozostała niezmieniona :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. AAA!!!! Za to ptasie mleczko oddam gwiazdkę z nieba i porzucę swoje dietetyczne zamiary!

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*