Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

niedziela, 23 września 2012

Lasagne ze szpinakiem po wegańsku

Należę do tej grupy ludzi, która nie przepada za szpinakiem. Zawsze, gdy Popeye wcinał kolejną puszkę w telewizji ja krzywiłam się w grymasie i jak do tej pory nie udało mi się z tego wyrosnąć. Chyba, że jest naprawdę dobrze przyprawiony (a w brew pozorom wcale nie łatwo na taki trafić). Jednak w przypadku lazanii szpinak sprawdza się bardzo dobrze, zwłaszcza w połączeniu z Tofutti "Better Than Ricotta Cheese". Nie wiem czy ten "ser" jest lepszy od ricotty, ale jest bardzo smaczny i bardzo ubolewam, że już skończyłam całe opakowanie :P
Jeżeli nie macie dostępu do "Ricotty" to spokojnie możecie użyć roślinnej śmietany.Tego dania naprawdę nie można zepsuć ;)




Składniki:
2 puszki pomidorów
250g mrożonego szpinaku
150g sera "Better Than Ricotta Cheese" lub śmietana roślinna
Kilka płatków lasagne
4 ząbki czosnku (polskiego, bo chińskiego możecie użyć nawet 10, a i tak nie poczujecie smaku)
Pieprz, sól, oregano
Oliwa

Najpierw na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy pomidory. Wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i oregano do smaku. Dusimy aż odparuje część wody z pomidorów. Przelewamy do innego naczynia.
Po umyciu patelni wrzucamy na nią mrożony szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy "ricottę" lub śmietanę i pozostałe 2 ząbki czosnku i doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę lazanii, wylewamy pomidory, układamy kolejną warstwę lazanii, szpinak z "ricottą" i posypujemy dowolnym startym wegańskim żółtym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 30 minut. 


14 komentarzy:

  1. szpinak jest naprawdę dobry, tylko faktycznie, trzeba umieć przyprawiać :) zaopatrz się w świeży szpinak, dostępny teraz jest często w tesco, biedronkach, almie czy inter marche :) dużo smaczniejszy niż mrożony

    muszę koniecznie kupić te wegańskie sery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam akurat mrożony pod ręką, więc go wykorzystałam. Chociaż faktycznie świeżego teraz sporo. Następnym razem go zakupię.

      Wegańskie sery bardzo ułatwiają życie ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam, ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w zyciu jadlam lasange i to jeszcze robiona przez prawdziwa wloszke w Anglii. Jesli chodzi o szpinak, to ja uwielbiam zwlaszcza pierogi ze szpinakiem-mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię lasagne :) ale prawdziwie włoskiej chyba nie jadłam. A szpinak wywołuje u mnie gęsią skórkę :/

      Usuń
  4. jak ja lubię Twoją kuchnię :) fajnie, że masz swoje wege zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo, dlatego zjadłam jak napisałam wersję bezmięsną :)

      Usuń
    2. W takim układzie pozostaje mi napisać "mniam" ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam! Mogłabym jesc i jesc ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Panie z pracy mojego mężczyzny, zwykle kręcące nosem na wegańskie jedzenie, poprosiły o przepis na Twoją lazanię! :D Święto lasu i dowód na to że jest ona DOSKONAŁA :)

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*