Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

piątek, 7 września 2012

Waniliowa wegańska babeczka :D - Golden Vanilla Cupcakes

Pierwsze podejście do babeczek z książki "Vegan Cupcakes Take Over The World" za mną :D A cóż to za udane i smakowite podejście! Chciałam najpierw spróbować babeczek z zieloną herbatą matcha, ale moje zamówienie z evergreen się przeciąga i nie miałam jogurtu sojowego. Będą następne w kolejności ;)


Babeczki są miękkie, ślicznie złociste i mocno waniliowe.


Tak wyglądały bez polewy.


Przepis! Składniki:

1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 i 1/4 mąki tortowej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli (zwiększ ilość soli do 1/2 łyżeczki jeśli zamiast margaryny używasz oleju)
1/2 szklanki margaryny lub 1/3 szklanki oleju rzepakowego (ja użyłam margaryny do pieczenia Vitaquel)
3/4 szklanki cukru (u mnie z buraków)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego, karmelowego lub więcej waniliowego (aromaty do ciast się nadają)


  • Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Mleko sojowe mieszamy z octem i odstawiamy na kilka minut, żeby mikstura się ścięła. 
  • Jeśli używasz margaryny: mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w dużej misce. W oddzielnym pojemniku ręcznym mikserem ustawionym na średnią siłę mieszania, łączymy margarynę i cukier przez około 2 minuty aż masa zrobi się puszysta. Nie przesadzamy z czasem ubijania. Dodajemy wanilię i inne aromaty, a następnie miksturę mleka sojowego i octu nadal mieszając tak, aby masa nie zbijała się na dnie pojemnika.
  • Jeśli używasz oleju: Ubij ze sobą miksturę mleka sojowego i octu, olej, cukier, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszaj aż znikną wszystkie grudki.
  • Wypełniamy foremki do babeczek i wstawiamy do piekarnika na 20-22 minut. Wyjmujemy babeczki po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa - Vegan Fluffy Buttercream Frosting

Składniki:
1/2 szklanki tłuszczu do pieczenia (u mnie znowu olej rzepakowy)
1/2 szklanki margaryny
3 i 1/2  szklanki cukru pudru 
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki mleka sojowego lub sojowej śmietanki

Ubijamy tłuszcz i margarynę aż się połączą i zrobią puszyste. Dodajemy cukier i ubijamy przez 3 minuty. Dodajemy wanilię i mleko sojowe i ubijamy kolejne 5-7 minut aż zrobi się puszyste.

Dekorujemy borówką lub innymi owocami.

Pyszność :)

20 komentarzy:

  1. Ale apetyczne. :) I nawet nie trzeba dodawać jajek, fajnie. Swoją drogą, wiesz może, gdzie można kupić takie ekstrakty jak karmelowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem :/ Ja użyłam po prostu więcej ekstraktu waniliowego.

      Usuń
  2. Wygladaja sliczne, szkoda ze nie mieszkam blisko Ciebie-ahh :D Ja zamierzam wekeend upiec ciasto ze sliwkami-mam nadzieje ze uda mi sie tak jak Tobie. Czekam na kolejne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to muszę Cię kiedyś do siebie zaprosić ;) Daj znać jak Ci wyszło ciasto (uwielbiam śliwki).

      Usuń
  3. Chcę!
    Chyba muszę się zaopatrzyć w tę książkę, uwielbiam cupcakes. Są bardzo fajne w przygotowaniu jak i jedzeniu ;)
    A te z kremem wyglądają jak kupne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakują jak kupne, albo i lepiej :D Książka jest naprawdę super!

      Usuń
  4. Uwielbiam babeczki, ale jakoś nie mam nigdy ochoty ich robić ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jest taka łatwizna! Polecam spróbować ;)

      Usuń
  5. Ostatnio pożyczyłam tę książkę, czekam na trochę wolnego czasu na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zajmuje chwilę :) przepisy naprawdę w większości są bardzo łatwe.

      Usuń
  6. Zlizałabym tę polewę! Babeczki wyglądają super, jak bede nastepnym razem u Ciebie, to zamawiam jakis czekoladowe, ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, dla Ciebie mam przepis na babeczki z tequilą ;D

      Usuń
  7. Szkoda pchać tequili do babeczek, to tak jak to piwo Desperados, aż żal, z resztą, przechodze na mormonizm, nie tykam alkoholu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to widzę :P Nie chcesz? To nie! Sama zjem ;)

      Usuń
  8. Mam pytanie odnośnie tej polewy. czy ona spływa z babeczek? Planuję zrobić je dla znajomych i boję się, że w czasie podróży ona po prostu spłynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, polewa jest płynna. Jeśli ma przetrwać w podróży to lepiej przewieźć ją w słoiczku i polać babeczki dopiero na miejscu :)

      Usuń
  9. chce je zrobic w weekend, 1 1/4 maki tortowej ale czego? szklanki, kilo? worka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież, że szklanki :P Chociaż możesz spróbować z workiem ;D

      Usuń
  10. Cześć,

    Chciałabym zrobić te babeczki an Walentynki dla chłopca mego, ale nie bd miała na pewno dostępu do margaryny, czy do tego kremu można dać olej kokosowy zamiast margarynę? Wyjdzie to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno się udać :)

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*