Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

poniedziałek, 17 września 2012

Sałatka z tuńczykiem, bez tuńczyka

Gdy miałam lat naście (a to już trochę czasu temu było) jeździłam czasem na wakacje do mojej Siostry, która mieszka niedaleko Neapolu. Niestety wtedy strasznie ciężko było mi dogodzić kulinarnie (o głupia ja!) i włoska kuchnia przyprawiała mnie o gęsią skórkę (ponownie: o głupia ja!!!). W każdym razie, moja Sister postanowiła mnie nakarmić czymś co byłam w stanie przełknąć. Wtedy powstała sałatka z tuńczykiem.
Oczywiście wegetarianizm i późniejszy weganizm wyeliminowały ją skutecznie z mojej diety... Do czasu wizyty w Berlinie ;D


Ten "tuńczyk" (z tego co pamiętam) nie smakuje jak ten "oryginalny" :P Jest słodszy, ale i tak smaczny.


Składniki:
Ryż w woreczku
Majonez roślinny
"tuńczyk"
1/4 puszki kukurydzy
sól, pieprz

Po ugotowaniu ryżu chłodzimy go, dodajemy resztę składników i mieszamy. W ten sposób mamy sałatkę w chwilę.
Smacznego :)

A dzisiaj wieczorem planuję wreszcie zrobić babeczki z zieloną herbatą. Mam nadzieję, że nic mi nie wypadnie :P

11 komentarzy:

  1. Też uwielbiałam takie sałatki, teraz gdy mam na nią ochotę- zamiast tuńczyka używam wędzonego tempehu BIO, jest dość tłusty i słony, strasznie przypomina mi jakąś wędzoną rybę ^^.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować z tempeh, bo mam wędzony w lodówce i nie wiem do czego go wykorzystać.

      Usuń
  2. A co tam, zrobie taka salatke-troche jak risotto. Czekam na babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie moge sie doczekac tych babeczek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o takim przepisie w Diecie Alleluja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie słyszałam nawet o takiej diecie, ale sałatka pyszna :)

      Usuń
  5. Mniam, mniam :)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*