Jednak szpinak jest zdrowy ma dużo witamin i źle jest eliminować go z diety. Dlatego skusiłam się na koktajl w którym ładnie się komponuje smakiem i nie dominuje. Polecam spróbować taką bombę witaminową. Zwłaszcza teraz, gdy za oknem tylko szarość.
Kupiłam szpinak świeży, ale mrożony na pewno też się nadaje.
Składniki:
75 g szpinaku
Dojrzałe awokado
2 średnie banany
Łyżka syropu z agawy
Szklanka soku pomarańczowego
Wszystkie składniki należy zmiksować i smoothie gotowy :) Smacznego.
Ostatnio także usłyszałam zarzut, że wegańska pizza jest "sucha". No to zrobiłam "mięsną" wersję z salami i parówkami, suszonymi pomidorami, dużą ilością sosu pomidorowego, Cheezly plus sos czosnkowy. Była doskonała! :D
Była pyszna. Wsunęłam 3/4 za jednym podejściem ;)
Ostatnio robiłam eksperymentalną pizzę na proszku do pieczenia z braku drożdży,a wielkiej ochoty na pizzę. Nie dość że smakowała super, to również z braku składników była bardzo monotematyczna- sos pomidorowy, suszone pomidory, bazylia, cebula- a wyszla przepyszna i na pewno nie sucha :)
OdpowiedzUsuńBo to najczęściej jest tak, że ktoś jeszcze nie spróbuje, ale usłyszy, że coś jest wegańskie i od razu z góry zakłada, że będzie smakowało jak trociny. I to jest błąd :)
UsuńSmoothie szpinakowe uwielbiam, w najprostszej wersji szpinak + sok z cytryny + banan + woda, jak za mało słodki to kropla syropu z agawy.
OdpowiedzUsuńWersja z awokado to już w ogóle wypas.
Szpiank baby to w ogóle genialna rzecz. Z mrożonego bym nie robiła.
Widziałam kilka wersji ze smoothies ze szpinakiem mrożonym, więc zakładam, że się nadaje :)
Usuńbył lock and lock? ostatnio rybe po grecku mi dałas w dużym lock and lock. Nazwisko se zmiencie na lock and lock. Przybede do biłgoraju niebawem, spotkanie ze szwarcmanem?? :D
OdpowiedzUsuńNie było lock&lock, bo nie trzeba było nigdzie sosu przenosić ;D A ja się zastanawiałam co się stało z dużym lock&lock XD Kiedy wpadasz? Bo w przyszłym tygodniu robię wypad do Poznania (urok ferii ;D).
UsuńPS Świeży szpinak baby wrzucony na smazona cebule i czosnek wymieszane z gorgonzolla?! Pyszka! Sie nie znasz!:P
OdpowiedzUsuńBle ;P
UsuńALE PIZZA!!!! Zielone shake'i uwielbiam, jakoś nie przyszło mi do tej pory na myśl, żeby wrzucić awokado, spróbuję!
OdpowiedzUsuńAwokado nie czuć w ogóle w smaku, a ile dobrodziejstw dostarcza :)
UsuńJestem taka głodna! Piękna jest ta pizza!
OdpowiedzUsuńYum! Green smoothies and vegan pizza (with fresh Arugula!) are regulars at our house too! Yours looks particularly scrumptious -- that smoothie looks fit for a magazine cover. :D
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok !
OdpowiedzUsuń