Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

środa, 30 stycznia 2013

Szpinakowy smoothie

Nie jestem zwolenniczką szpinaku. Do niedawna byłam nawet jego bardzo ostrą przeciwniczką. Ile razy bym nie obejrzała Popeye'a, to zawsze wiedziałam, że zajadanie się tym zielonym paskudztwem z apetytem jest mocno naciągane ;) Szpinak smakuje jak trawa! Nie docierają do mnie też tłumaczenia, że należy go dobrze przyprawić. Wtedy smakuje jak trawa z przyprawami ;)
Jednak szpinak jest zdrowy ma dużo witamin i źle jest eliminować go z diety. Dlatego skusiłam się na koktajl w którym ładnie się komponuje smakiem i nie dominuje. Polecam spróbować taką bombę witaminową. Zwłaszcza teraz, gdy za oknem tylko szarość.

Kupiłam szpinak świeży, ale mrożony na pewno też się nadaje.



Składniki:
75 g szpinaku
Dojrzałe awokado
2 średnie banany
Łyżka syropu z agawy
Szklanka soku pomarańczowego

Wszystkie składniki należy zmiksować i smoothie gotowy :) Smacznego. 

Ostatnio także usłyszałam zarzut, że wegańska pizza jest "sucha". No to zrobiłam "mięsną" wersję z salami i parówkami, suszonymi pomidorami, dużą ilością sosu pomidorowego, Cheezly plus sos czosnkowy. Była doskonała! :D



Była pyszna. Wsunęłam 3/4 za jednym podejściem ;)

13 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam eksperymentalną pizzę na proszku do pieczenia z braku drożdży,a wielkiej ochoty na pizzę. Nie dość że smakowała super, to również z braku składników była bardzo monotematyczna- sos pomidorowy, suszone pomidory, bazylia, cebula- a wyszla przepyszna i na pewno nie sucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to najczęściej jest tak, że ktoś jeszcze nie spróbuje, ale usłyszy, że coś jest wegańskie i od razu z góry zakłada, że będzie smakowało jak trociny. I to jest błąd :)

      Usuń
  2. Smoothie szpinakowe uwielbiam, w najprostszej wersji szpinak + sok z cytryny + banan + woda, jak za mało słodki to kropla syropu z agawy.
    Wersja z awokado to już w ogóle wypas.
    Szpiank baby to w ogóle genialna rzecz. Z mrożonego bym nie robiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam kilka wersji ze smoothies ze szpinakiem mrożonym, więc zakładam, że się nadaje :)

      Usuń
  3. był lock and lock? ostatnio rybe po grecku mi dałas w dużym lock and lock. Nazwisko se zmiencie na lock and lock. Przybede do biłgoraju niebawem, spotkanie ze szwarcmanem?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było lock&lock, bo nie trzeba było nigdzie sosu przenosić ;D A ja się zastanawiałam co się stało z dużym lock&lock XD Kiedy wpadasz? Bo w przyszłym tygodniu robię wypad do Poznania (urok ferii ;D).

      Usuń
  4. PS Świeży szpinak baby wrzucony na smazona cebule i czosnek wymieszane z gorgonzolla?! Pyszka! Sie nie znasz!:P

    OdpowiedzUsuń
  5. ALE PIZZA!!!! Zielone shake'i uwielbiam, jakoś nie przyszło mi do tej pory na myśl, żeby wrzucić awokado, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado nie czuć w ogóle w smaku, a ile dobrodziejstw dostarcza :)

      Usuń
  6. Jestem taka głodna! Piękna jest ta pizza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Yum! Green smoothies and vegan pizza (with fresh Arugula!) are regulars at our house too! Yours looks particularly scrumptious -- that smoothie looks fit for a magazine cover. :D

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*