Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

A może pizza?

Na Wielkanoc nie było typowo. Zaprosiliśmy do siebie znajomych i przygotowałam dla nich pizze. Trzy wegetariańskie (nie każdy przebrnąłby przez smak "sera" Tavenyr) i jedną wegańską, którą pochłonęłam szybciutko ;) Dodatkowo mój Mąż przygotował zakąskę z awokado na podstawie przepisu z jednego numeru E!Stilo. Udało mi się także zdobyć butelkę pysznego wina z dzikiej róży, które robi mój Tato. Musicie mi wierzyć na słowo, że lepszego wina nie ma :) Mama przygotowała dla mnie wega pasztet z warzyw i grzybów. Wieczór minął Nam naprawdę miło. Chociaż pierwsze ciasto do pizzy mi nie wyrosło tak jak powinno, a kolejne było z mąki pełnoziarnistej i smakowało jak grahamka, to i tak myślę, że było fajnie i nawet najwybredniejsi smakosze nie narzekali ;)


Pozostałości z wege pizzy


Miseczki z musem z awokado

Przepis: 2 tortille, 2 awokado, sok z 1 cytryny, 1 pęczek rzodkiewki, 1/2 ogórka (kiszony się nadaje doskonale, sprawdziliśmy ;)), 3 łyżki wyłuskanego słonecznika lub pestek dyni, sól, pieprz.

Z tortilli wykrajamy kółeczka wielkości foremek do ciastek. Takie kółka wkładamy do foremek (my użyliśmy foremek do babeczek :)) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez 15 minut. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, miksujemy z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę. Rzodkiewki i ogórek ścieramy na tarce o małych oczkach, odlewamy nadmiar wody. Dwie rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i zostawiamy do dekoracji. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do masy z awokado dodajemy startą rzodkiewkę i ogórek, 2 łyżki słonecznika, sól i pierz, mieszamy.
Nakładamy porcje masy do miseczek z tortilli, posypujemy odłożoną rzodkiewką i pozostałym słonecznikiem.


Jednak największą amatorką naszych potraw była nasza Epa :) Trzeba było podłożyć jej pod brodę papierowy ręcznik bo śliniła się na obrus ;)


10 komentarzy:

  1. Przepiękny Psiun!!! Jestem absolutnie zakochana! I jak grzecznie siedzi przy stole! :D
    Miseczki z awokado wyglądają ekstra, na pewno spróbuję, świetny pomysł, tym bardziej, że awokado mogę zjadać garściami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też ją uwielbiamy :D
      Mnie miseczki bardzo smakowały, bo uwielbiam awokado i bardzo polecam spróbować!

      Usuń
  2. cudowna psina :)
    na pizzę to jednak lepiej cheezly ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie go dostać :(

      Usuń
    2. w greenplanet jest zawsze a w evergreenie był raz i się sprzedał, nie wiem czy dalej będą sprowadzać

      Usuń
    3. Kocham Cię normalnie! Kiedyś odwiedzałam greenplanet, ale nie zwróciłam uwagi na sery! W prawdzie w evergreen mam już zamówione, ale dobrze wiedzieć, że są inne opcje :*

      Usuń
  3. Pizze smakowały rzeczywiście jak grahamki, ale dla wielbicieli grahamek (np. dla mnie) to akurat! Mi smakowały, ale miseczek nie tknęłam, bo nie lubie awokado! Następnym razem upieczemy wege piernik, mam fajny przepis! Pozdrawiam Epę!

    /Beata

    OdpowiedzUsuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*