Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

wtorek, 24 kwietnia 2012

Naleśniki z tofu


Jaki ja dzisiaj bałagan zrobiłam w kuchni, a jak naklęłam się na wszystko! Próbowałam sobie zrobić naleśniki wegańskie. Nie wiem jak to robią inne blogerki, że im się udają, bo mnie przy każdej próbie odwrócenia naleśnika na drugą stronę na patelni robił się istny dramat. Naleśnik uparcie kleił się i paprał. Ostatecznie wychodziło mi błoto zamiast złocistego krążka. Smaczne to było, nie powiem, ale całkowicie niereprezentatywne. Zdjęcie, które tu wrzucam wersja dla Męża z jajkiem dodanym do ciasta. Te naleśniki prezentowały się już znacznie lepiej. Zauważyłam także, że na mleku ryżowym wychodzą znacznie smaczniejsze.

Przepis pochodzi z książki "Zaskakujące tofu" Marioli Białołęckiej o czym nie miałam pojęcia i dziękuję Magi, że mi zwróciła uwagę :)



Krem z kasztanów pasuje idealnie do posmarowania :)

Naleśniki z tofu

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
50 g mąki pszennej białej
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml mleka sojowego naturalnego (najlepiej niesłodzonego ale to słodkie naleśniki, więc może być i takie)
⅓ kostki tofu Polsoja (60g dla używających innych kostek)
olej lub olej w sprayu do smażenia
Zmiksować w blenderze tofu z mlekiem sojowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą z białą, dodać cukier i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodawać wymieszaną mąkę partiami do mleka i wszystko dobrze zmiksować. Odstawić na 20 minut.
Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.

Ciasto wyszło mi zbyt gęste i musiałam dodać trochę więcej mleka sojowego (ale przypominam, że ryżowe jest lepsze).

Tofu – serek waniliowy
½ kostki tofu naturalnego (90g), rozdrobnionego widelcem
125 ml mleka sojowego o smaku waniliowym
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolita masę.

Dla odmiany serek wyszedł mi zbyt wodnisty. Poradziłam sobie z tym dodając garść orzechów nerkowca i miksując wszystko blenderem na gładką masę. Pycha serek wyszedł :)



4 komentarze:

  1. O - przepis z książki "Zaskakujące tofu" Marioli Białołęckiej - co do przecinka ;)
    Miło, że się spodobał, ale warto by podać źródło, siostro :)
    Pozdrawiam
    Magi

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że warto :) Ja przepisy dostaję z tak różnych źródeł, że nie nadażam. Nie miałam pojęcia skad jest ten. Dzięki za info :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorzuć łyżkę mąki ziemniaczanej do ciasta i chwilę odczekaj, to będzie lepsze w obsłudze. Mi nawet na wodzie wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ci dobra kobieto za pomysł :) Wypróbuję na pewno!

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*