Happy Cow

HappyCow's Compassionate Healthy Eating Guide

czwartek, 5 lipca 2012

Wegańskie gofery bez dżemora ;)

Spieszę pochwalić się, że zostałam szczęśliwą posiadaczką sokowirówki i gofrownicy :] Oczywiście od razu musiałam jedno z nich wypróbować. Padło na gofry. Jak na pierwsze w życiu nie wyszły najgorzej, ale muszę trochę pokombinować następnym razem, żeby ciasto było bardziej puszyste. Macie jakieś pomysły?


Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka razowej mąki orkiszowej (inne razowe się nadają)
1/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
2 1/2 szklanki mleka roślinnego (owsiane)
3-4 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie. Gofrownicę smarujemy olejem, żeby się ciasto nie przyklejało. Jako dodatków użyłam bananów, mango i prawdziwej, wegańskiej bitej śmietany (CreSoy z dodatkiem syropu klonowego). Mniam :)

P.S. Wczoraj się obroniłam i teraz poza magistrem filologii angielskiej jestem też licencjonowanym kosmetologiem :D

6 komentarzy:

  1. Gratuluję magistra :)
    Ja gofry robię z ciasta naleśnikowego i po rozmieszaniu ciasta odstawiam je na jakieś pół godziny do lodówki. Nie mam pojęcia czy to czemuś służy ale ojciec, który mnie naleśników uczył mówi, że to kluczowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno mąka wtedy "puchnie" i ciasto robi się bardziej gęste po 20-30 minutach. Nie mam pojęcia, czy coś to zmienia, ale na pewno łatwiej zapanować nad konsystencją :)

    Oj, gofera bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to spróbuję następnym razem z tą metodą :) A gofery były pyszne.

      Usuń
  3. Świetnie wyglądaja :)
    Jakbym miała gofrownicę , już bym biegła do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo wierciłam Mężowi dziurę w brzuchu o gofrownicę i wreszcie ją mamy :D

      Usuń

Po sygnale zostaw wiadomość ;) *beep*